2020 DREAMS: Razkrivanje kontinuitete med budno resničnostjo in sanjajočim umom


Doktorantka AMEU ISH – Fakultete za humanistični študij dr. Maja Gutman, ki je v minulem letu prejela Fulbrightovo štipendijo na Univerzi Kalifornije, s prestižno založbo Stanford University Press pripravlja monografijo z naslovom 2020 Dreams: Razkrivanje kontinuitete med budno resničnostjo in sanjajočim umom.

2020 Dreams predstavlja digitalni raziskovalni projekt, ki proučuje epohalne dogodke v letu 2020, vidne skozi optiko kolektivnih sanj. “Več kot 2000 poročil o sanjah bo primerjanih s tisoči novic iz tistega leta z uporabo računalniške zmogljivosti obdelave naravnega jezika. Avtorja upava, da bodo morebitne kontinuitete med budno resničnostjo in sanjami še enkrat potrdile psihološki pomen sanj,” opisuje avtorica dr. Maja Gutman Mušič in dodaja, da je projekt del pobude digitalnega založništva Stanford University Press, na spletu pa naj bi bil objavljen pozno spomladi prihodnje leto.

Sanje imajo smiselno psihološko strukturo

Kako in v kolikšni meri so se naše sanje odzvale na kolektivno izkušeno posredovano resničnost? Koncept temelji na hipotezi kontinuitete, ki obravnava sanje kot relevantne odraze ne le osebnih zadev, temveč tudi širše družbene realnosti. Druga predpostavka projekta je, da se sanje ustvarjalno in prilagodljivo odzivajo na družbeno realnost, zlasti v času obsežnih kriz in množičnih tragedij. Identifikacija vzorcev je eden najbolj kritičnih vidikov te študije: ne glede na to, ali so ocenjene na velikem vzorcu ali individualno, lahko sanje pokažejo različne in predvidljive psihološke vzorce. Vendar pa zaradi velikosti korpusov, »ročne« primerjave tako obsežnih besedilnih podatkov ni mogoče doseči z metodami človeškega branja in primerjave.

Edinstven metodološki pristop k kompleksnemu problemu

"Do nedavnega bi bil tak projekt z logističnega vidika nemogoč, saj bi bil potreben pregled številnih besedil, spremenljivk in podatkovnih nizov. S pomočjo računalniških tehnologij lahko te ogromne podatkovne nize sanj sedaj pregledamo bistveno hitreje in natančneje« sporočata avtorja študije dr. Kelly Bulkeley (ZDA) in dr. Maja Gutman Mušič (Slovenija, Švica).

Po mnenju raziskovalcev uporaba računalniških metod omogoča raziskovanje potencialnih vzorcev v obsežnih podatkih o sanjah, ki so bili prejšnjim generacijam učenjakov preprosto nedostopni. Vendar pa metodološka načela te raziskave temeljijo na računalniško - lingvističnih orodjih v kombinaciji s podrobnim (človeškim) branjem ter človeškim vrednotenjem in sklepanjem: "Implementacija orodij za obdelavo naravnega jezika je vedno izziv, saj nas prisili razumeti, kako stroji obdelujejo naš kompleksen sistem komunikacije – jezika – ki ga pogosto jemljemo za samoumevnega,« pravita avtorja in dodajata, da so se naučili uporabljati ta orodja tako, da avtomatizirane rezultate preverijo ljudje. “Če ne moremo potrditi računalniško ustvarjenih rezultatov, naše razmišljanje ni usklajeno z izračuni ali obratno. Doslej sva odkrila, da je negovanje sinergije človek-stroj dragocena veščina, ki jo imamo v našem kompletu orodij za digitalno humanistiko."

Zanesljivi viri podatkov o sanjah in novicah

Raziskava je prvi poskus računalniškega raziskovanja možnih prekrivanj/so-obstojev med dvema svetovoma, s katerimi se človek sreča v 24-urnem ciklu. Sanje, zbrane z anketami in dnevniki sanj, so del zbirke podatkov o spanju in sanjah (Sleep and Dream Database), obsežnega spletnega skladišča poročil o sanjah. Da bi primerjala sanje in budne izkušnje, sta raziskovalca pregledala medijsko pokritost v novicah. Obrnili sta se na Associated Press, eno vodilnih svetovnih tiskovnih agencij, ki jima je omogočila dostop do njihovega arhiva novic, vključno z več kot 35.000 članki. V študiji je bilo upoštevanih več kot 22 milijonov parnih primerjav sanj in novic.

»2020 Dreams« nagovarja širšo javnost, pa tudi občinstvo z drugih področij

Raziskovalca upata, da bo projekt dvignil zavest o sanjah kot izjemno natančnem in pronicljivem ogledalu družbene realnosti, ki odraža najbolj globoko zakoreninjene in čustveno intenzivne skrbi, ki si jih delimo kot ljudje. V kontekstu empiričnih raziskav, je projekt primarno osredotočen na možnost semantičnega prekrivanja med budnostjo in sanjami, bodisi na individualni ali družbeni ravni. Takšna raziskava pa je lahko konceptualno zapletena, zaradi česar je podvig resnično transdisciplinaren. Z monografijo 2020 Dreams želita pritegniti raznoliko skupino akademikov, vključno z znanstveniki s področja sociologije, psihologije, antropologije, študij religije, digitalne humanistike, podatkovne in računalniške znanosti ter medijskih in kulturnih študij.

Projekt bo družbi predstavljal uporabniško izkušnjo podobno potovanju znotraj zaupanja -vrednega okvira visokokakovostnih štipendij. “Obiskovalec bo brskal po vsebini na kateri koli dan, teden ali mesec ali razširil svoje iskanje po povezavi. Multimodalni okvir projekta bo omogočal poljubno raziskovanje in standardno branje knjig.”

"Ta projekt je zasnovan v upanju, da bomo razkrili vzorce semantične sorodnosti v milijonih parnih primerjav med poročili o sanjah in medijskimi članki na nov in vizualno spodbuden način," še zaključita avtorja, ki tesno sodelujeta s strokovnjaki za podatke o sanjah iz Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva in Avstralije ter navedeta še svetovalce za podatke in vizualizacijo, ki so Sheldon Juncker, Daniel Kennedy in Gez Quinn, zadolženi za implementacijo računalniško jezikoslovnih metodologij in vizualizacijo podatkov. Ekipa vodi tudi svojo aplikacijo DreamCloud, specializirano za različne vidike pridobivanja in analize podatkov o sanjah.

2020 Dreams so trenutno v zaključni fazi. Po opravljenem strokovnem in tehničnem pregledu za digitalna znanstvena, bo projekt uradno objavljen na digitalni platformi Stanford University Press.