V dveh dneh več kot 100 udeležencev


Mednarodni inštitut arhivskih znanosti Trst – Maribor v sodelovanju z Oddelkom za arhivistiko na Alma Mater in Državnim arhivom iz Trsta, organizira že 29. konferenco Mednarodni arhivski dan in 14. mednarodno arhivsko šolo v času od 20.10. do 27.10. 2019 v Kopru.

Na konferenci se je in se bo še jutri zvrstilo trideset arhivskih in drugih strokovnjakov iz 20 držav, in sicer razpravljajo o arhivski znanosti in o vplivih družbenih sprememb na arhivsko teorijo in prakso. Ob odprtju konference so zbrane pozdravili izr. prof. dr. Peter Pavel Klasinc, direktor Mednarodnega inštituta arhivskih znanosti Trst/Maribor, prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM ter Olga Franca, podžupanja Mestne občine Koper.

“Arhivistika je postala samostojna, akademska, multidisciplinarna in interdisciplinarna znanost, ki postavlja arhiviste in vse one, ki se z arhivskim in dokumentarnim gradivom ukvarjajo pri ustvarjalcih pred mnoge izzive in k iskanju odgovorov na vprašanja o arhivski znanosti in o spremembah arhivske prakse. Arhivisti morajo biti pripravljeni odgovoriti na vprašanja pa naj gre za GDPR  - varstva osebnih podatkov ali za blockhain tehnologijo ali umetno inteligenco. Arhivisti  že vrsto let izvajajo digitalizacijo arhivskega gradiva zaradi varnosti in uporabe, zato imajo na tem danes aktualnem področju bogate izkušnje.

Na arhivski šoli bo sodelovalo 25. udeležencev iz 6. držav, ki bodo poslušali predavanja o zgornjih temah in na strokovnih delavnicah izmenjavali svoje izkušnje. Seznanili se bodo tudi z vsemi tremi stopnjami študija arhivistike na Alma Mater,” pojasnjuje  izr. prof. dr. Peter Pavel Klasinc, sicer tudi predstojnik oddelka za arhivistiko in dokumentologijo na Alma Mater ter predsedujoči konferenci.

Ob konferenci so izšle kar tri publikacije in sicer ATLANTI št. 1 in št. 2 ter *ATLANTI+  samo v angleškem jeziku za mednarodni arhivski prostor.

Več informacij:

Katarina Pernat (041 645 630) katarina.pernat@almamater.si

Galerija

Dokumenti