Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

CV:

Bibliografija: Preberi več

Ana Pandur, avtorica, plesalka, hispanistka in filozofinja, se je preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse posvetila že v okviru študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi kasneje. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004 študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri Merche Esmeraldi in drugih. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila Plesno kulturno društvo Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka.

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo. Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na  interdisciplinarnem pristopu k flamenku. Izpostaviti velja predstave Anatomija srečanja; Sylvia, Carmen, Maria, ki je bila premierno uprizorjena novembra 2013 v gledališču Glej, Cabello 22,11  (v sodelovanju z Rosano Hribar in Robertom Jukičem) marca 2014 v Cankarjevem domu, Sinkopa v maja 2016 v Plesnem teatru Ljubljana.

Njena zadnja predstava Firebird je bila premierno izvedena feburarja 2018 na mednarodnem festivalu BiFlamenko v Cankarjevem domu, na katerega s eje uvrstila kot prva in edina domača avtorica in izvajalka, ob boku največjim imenom sodobnosti flamenko žanra.

Sodeluje tako s tujimi kot s slovenskimi glasbeniki kot tudi s plesalci in koreografi (, obenem pa kot performerka in koreografinja sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom in režiserjem Matjažem Bergerjem (Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone, Tako je govoril Zaratustra, Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, ...).

Avtorica prve slovenske flamenko plesne predstave Metafora, premierno uprizorjene v PG Kranj marca 2009. Sodeluje v flamenko zasedbi Davida Savćića, pa tudi  Vita Marenčeta, s katero v formatu »plesnega koncerta« nastopajo na številnih festivalih doma in v tujini.