Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

Bibliografija: Preberi več

Branko Završan (1962) je po več kot petintridesetih letih delovanja v gledališču in filmu eden kompleksnejših ustvarjalcev v slovenskem prostoru. Po končani ljubljanski igralski akademiji AGRFT se je izpopolnjeval na podiplomskem študiju na L'Ecole Internationale du Theatre, Mime et Mouvement Jacques Lecoq v Parizu, kjer je tudi deset let živel in ustvarjal. V gledališki in filmski igri je ustvaril zavidljivo število kvalitetnih in neprezrtih vlog. Kar nekaj filmov je prejelo prestižne svetovne nagrade (Zlati Marc Aurelio v Rimu, Zlata palma v Canesu, beneški lev, berlinski medved, Oskar). V gledališki igri je dobitnik številnih priznanj, med drugim Župančičeve nagrade, Gonga ustvarjalnosti in Večerove nagrade za igralske dosežke. Ustvarja tudi dokumentarne filme in glasbene projekte.

IGRA

Cilj predmeta je poznavanje temeljnih zakonitosti odra, psihologije publike, gledališke tehnike in stilov, emotivnih stanj ter njih razumevanje in pred vsem možnost transformacije in interpretacije; torej stopiti v vlogo (tudi plesno). Sistemsko se potek predavanj odvija skozi tehniko giba in njegovo analizo, raziskavo znakovnosti ekspresije z gledališkimi maskami, osnove igralskih, gledaliških stilov, ki vključujejo tudi besedo, improvizacijo in končno sintezo pridobljenega znanja v obliki samostojnega izdelka.

PLESNO GLEDALIŠČE

Predmet je namenjen plesalcem, ki želijo ustvarjati plesno gledališče, ali sodelovati kot plesalci v dramskem gledališču. Predmet bo raziskoval uporabo in povezavo poljubnih (vseh zastopanih) plesnih tehnik in zvrsti v gledališki dogodek. Iskati naracijo, stanje in emocijo skozi ples, da se plesalec vzpostavi kot gledališki karakter in ustvarjalec. Pri čemer se opira na analizo giba in plesne tehnike kot gledališki znak, improvizacijo določene teme skozi ples in postavitev kompleksnih plesno gledaliških dogodkov in simulacij plesnih predstav.