Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Ples, koreografija

Bibliografija: Preberi več

Irena Tomažin Zagoričnik (1979) je zaključila študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Večinoma deluje in ustvarja v gibalno gledaliških predstavah ter znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe. Doslej je naredila 9 avtorskih projektov - plesni prvenec Hitchickove metamorfoze s skladateljem Mitjem Reichenbergom, solo Kaprica, ki je bil že bolj osredotočen na glas - v sledečih delih je začela intenzivneje delati na samem glasu – leta 2006 je naredila za festival Mesto žensk predstavo (S)pozaba kaprice, sledila je Kot kaplja dežja v usta molka (2008), za katero je na festivalu Gibanica leta 2009 prejela posebno pohvalo žirije kot obetajoča koreografka; Splet okoliščin (2010) v sodelovanju z Josephine Evrard. V letu 2012 Okus tišine vedno odmeva, za katerego je zopet na festivalu Gibanica prejela nagrado žirije in nagrado občinstva za najboljšo predstavo. Leta 2015 je naredila audio-video instalacijo Obrazi glasov/šum, ki ji je sledila solo predstava Telo glasu, preierno uprizorjena prav tako za festival Mesto žensk. Zadnja predstava Mes(t)o glasu je kvartet še s tremi soustvarjalkami in nadaljuje raziskovanje povezave med glasom, gesto, telesom, prostorom in zvočnostjo.

Je članica glasbene skupine Borghesia, s katero je sodelovala oziroma sodeluje pri dveh zgoščenkah And Man Created God, Proti Kapitulaciji. 

Izdala je tudi dva avtorska eksperimentalna albuma Crying Games in Taste of Silence, ter sodelovala kot soavtorica še pri Ljubljana – Wien, Kabinet čudes, theoral number 8, Kompilacijska zgoščenka eksperiment Slovenija... 

S svojim solo projektom iT in kot vokalistka je sodelovala na mnogih festivalih tako doma kot tudi v tujini (Zagreb, Beograd, Skopje, Dobia, Dunaj, Biel, Basel, Ženeva, Budimpešta, Berlin, Baltimore, Wels, Tokio,  Kyoto, Kassel, Wuppertal, Wroclaw, Paris, Manchester, Beirut, Atene…)

Njene kompozicije za geste in glas so bile izdane v knjigah Mathieu Copelanda Une exposition à être lue in Chorégraphier l’exposition ter uprizorjene v Ženevi, Parizu in Madridu.

Poučuje tudi redne delavnice z glasom v Ljubljani in po svetu.