Iza Gobar svetovna prvakinja v terapevtski masaži


Iza Gobar, diplomantka fizioterapije na Alma Mater, je 12. novembra 2023 postala svetovna prvakinja v terapevtski masaži - World massage Super cup champion.

Diplomirana fizioterapevtka, ki že več kot deset let uspešno deluje na področju zdravljenja in rehabilitacije, se je na svetovnem prvenstvu v Romuniji pomerila s 100 tekmovalci iz vseh kontinentov. »Tekmovanje je potekalo v 6 kategorijah. Najprej sem zmagala v švedski masaži nato pa še v velikem finalu, kjer smo se pomerili zmagovalci posameznih kategorij. Izvajala sem kombinacijo terapevtske masaže in klasičnih masažnih tehnik, ki jih tudi poučujem na Alma Mater,« opisuje svetovna prvakinja v terapevtski masaži Iza Gobar. 

Iza Gobar je že v srednji šoli delovala kot vaditeljica aerobike in pilatesa. V času študija na Alma Mater se je izobraževala pri različnih terapevtih, dopolnjevala znanje iz limfne drenaže, manualne obravnave hrbtenice po dr. Breussu in se seznanila tudi z drugimi komplementarnimi tehnikami, kot so refleksoterapija, kraniosakralna terapija, aromaterapija, idr. »Po uspešno opravljeni diplomi in strokovnem izpitu sem osvojila še specialna znanja iz nevrofizioterapije, kar mi je odprlo popolnoma nov pogled na delovanje človeškega telesa. Kot fizioterapevtka sem pridobivala delovne izkušnje na različnih področjih, dokler se nisem leta 2019 odločila za samostojno pot,« pravi Iza, ki v praksi uspešno prepleta fizioterapijo s področjem nevrofizioterapije, kjer po svoji metodi izvaja tretmaje z osebami po poškodbi centralnega živčnega sistema ter področjem preventive.

»V bistvu se uspeh šteje po tem, koliko tisoč terapij narediš, kako razviješ občutek v rokah in  predvsem v kolikšni meri obožuješ svoje delo. Jaz s tem nimam težav, kajti to je moj najljubši hobi, moj poklic in moje življenjsko poslanstvo. Imam zelo močno podporno ekipo, brez katere ne bi šlo. Zahvaljujem se Alma Mater, ki mi stoji ob strani s strokovno pomočjo, prostori in samo organizacijo, pa tudi za pomoč pri dvigu moje Fiza terapije na višji nivo. Zahvala gre tudi mojemu mentorju Dejanu Jelenu, edinemu slovenskemu sodniku v tej stroki,« je hvaležna Iza.   

»Moja nenehna težnja pomagati drugim me je po letih raziskovanja in obravnavah klientov pripeljala do razvoja edinstvene univerzalne tehnike, ki sem je poimenovala Fiza masaža. Gre za terapevtsko masažo, kjer se dopolnjujejo manualne tehnike in raztezanja skozi različne masažne prijeme. To je dodelan, celosten pristop k lajšanju določenih zdravstvenih problemov, oziroma je učinkovito sredstvo za sprostitev in ohranjanje zdravja obenem,« pojasnjuje Gobarjeva. S svojim vedno pozitivnim pristopom je pomagala že mnogim, med drugim tudi znanim Slovencem in tujcem. Ob tem aktivno sodeluje z Alma Mater, kjer študentom fizioterapije predava osnove masažnih tehnik. 

»Vsem študentom že na vajah povem, da je masaža osnova vseh manualnih tehnik. Brez tega, da obvladaš masažo ne moreš biti dober fizioterapevt,« še zaključni svetovna prvakinja, ki je naziv ubranila že drugič zapored, leta 2021 je namreč zmagala na svetovnem prvenstvu v masaži v kategoriji freestyle v Kopenhagnu na Danskem.

»Zelo smo ponosni na Izo in njen vrhunski uspeh in hrati veseli, da svoje bogato znanje prenaša na naše študente. Zdi se nam zelo pomembno, da znanost prenašamo naprej na nove generacije, le-te pa naprej v družbo. Iza s svojim znanjem pomaga mnogim pacientom, od tistih z nevrološkimi težavami pa do tistih z različnimi poškodbami. Njeni uspehi so vidni, ne zgolj v obliki zlate medalje in pokala, ampak predvsem na ljudeh, ki jim pomaga,« je ob sprejemu Ize Gobar po vrnitvi iz tekmovanja dejala glavni tajnik Alma Mater doc. dr. Barbara Toplak Perovič.  

Video vsebine o tem, kako je tekmovanje izgledalo  najdete TUKAJ