KATEDRA ZA SPLET ALMA MATER EUROPAEA VABI NA POSVET O INFORMACIJSKI VARNOSTI


Vljudno vabljeni na posvet »Digitalna suverenost in informacijska varnost danes in jutri«, ki ga organizira katedra za Splet Alma Mater Europaea – ECM v četrtek, 26. maja 2022, ob 19. uri.

Digitalna tehnologija spreminja svet in družbo. Razvoj in obvladovanje le te danes določa moč posameznih držav podobno kot je v 18. stoletju to določal proces industrializacije. Tudi Evropa se je odločila, da bo naslednje desetletje ključno, da bo to “digitalno desetletje”, kjer mora Evropa okrepiti svojo digitalno suverenost in določiti standarde, namesto da bi sledila standardom drugih. Zato se mora jasno osredotočiti na podatke, tehnologijo in infrastrukturo s tem pa zagotoviti svoj položaj na področju uporabe in razvoja digitalnih storitev. Še posebej ključno pri tem predstavlja vidik varnosti.

O vidiku varnosti in pomenu digitalnih tehnologij pri izzivih današnjega časa bodo na posvetu spregovorili strokovnjaki s področja varnostnih ved, geopolitike in informacijskih znanosti, ki bodo osvetlili poglede in izzive s katerimi se na tem področju srečujemo danes in od katerih je odvisen tudi čas v prihodnje.

Gosti posveta bodo:

Laris Gaiser, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja, član GLOBIS inštituta v Georgiji (ZDA) in član italijanske skupine za varnostna in teroristična vprašanja na Katoliški univerzi Srca Jezusovega v Milanu,

Krunoslav Antoliš, redni profesor na Visoki policijski šoli v Zagrebu za področje družboslovja, informacijskih in komunikacijskih ved varnosti in obrambe, bil je vodja številnih informacijskih, varnostnih in obveščevalnih služb,

Samo Tomažič, strokovnjak za kibernetsko in jedrsko varnost s poudarkom na načrtovanju odzivanja na incidente z močnim ozadjem sistemske administracije, vodja Oddelka za monitoring na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Posvet, ki se bo ob 19. uri odvil ON-LINE, bo povezoval izr. prof. dr. Matej Mertik, predstojnik katedre za Splet na Alma Mater Europaea – ECM, nekdanji znanstveni sodelavec v CERN-u. Njegova raziskovalna področja se osredotočajo na rudarjenje podatkov, strojno učenje in odprtokodne tehnologije.

POVEZAVA do posveta: https://almamater-si.zoom.us/webinar/register/WN_aO7OJwKHSziMppskeZVqpQ