Letna produkcija Akademije za ples: Plešite, plešite, drugače smo izgubljeni!


Sreda, 20. 6. 2018 ob 20h

Premiera: Plesni teater Ljubljana, Prijateljeva 2a


Alma Mater Europaea - Akademija za ples, smer sodobni ples tudi letos nadaljuje svoje kvalitetno delo, ki bo v obliki letne produkcije študentk prvega in drugega letnika sodobnega plesa zaokroženo s predstavo z naslovnim citatom Pine Bausch: "Plešite, plešite, drugače smo izgubljeni!"

Idejna in izvedbena zasnova: Neža Blažič, Ivana Gregurić, Tina Habun, Laura Ivančič, Katja Kolarič, Neja Jeršin, Urška Centa, Ema Grgić, Špela Šafarič in pedagogi Akademije za ples, smer sodobni ples.

Gibalni material predstave in tehnična pripravljenost se je artikulirala pri predmetih sodobne plesne tehnike, balet, improvizacija, kompozicija in ustvarjalno raziskovalni proces, muzikal, medkulturne plesne prakse ter igra, ki so jih vodili: Urša Rupnik, Maša Kagao Knez, Tamas, Tuza, Joan van der Mast, Maayan Danoch, Vita Osojnik, Leja Jurišić, Kaja Lorenci, Gregor Luštek, Matjaž Farič, Jana Menger, Maja Delak, Rosana Hribar, Matevž Česen, Brina Vogelnik, Ana Pandur Predin, Branko Potočan in Branko Završan.

Avtorice besedila v predstavi
Študentke Akademije za ples

Videoprojekcija
Manca Vukelič

Glasba
Po izboru pedagogov in študentk Akademije za ples

Oblikovanje svetlobe
Danilo Pečar

Produkcija
Alma Mater Europaea, Akademija za ples, smer sodobni ples

Koprodukcija
Plesni teater Ljubljana

O predstavi
Lanskoletna zaključna produkcija študentk prvega letnika Akademije za ples je v obliki predstave z naslovom Plesti sanje, sanjati ples navdušila tako kritike kot občinstvo:

…«Navzoči so se ob zaključku predstave kar glasno spraševali, ali bo možno še kaj več predstaviti po treh letih šolanja, ko je bila že produkcija zaključnega prvega letnika izvrstno zastavljena in izvedena. Ja, sledilo se je zaokroženi koreografski celoti v odlični izvedbi študentk prvega letnika, seveda še v razlikah tehničnih zmožnosti posamičnih predstavitev in prezence, vendar tako zaokroženih ter vpletenih v celostno plesno obliko, da so bili vsi več kot zadovoljni z uprizorjeno  predstavo, tako gledalci kot pedagogi inštudentke, ki so intenzivno
plesale skoraj  45 minut«…
(Daliborka Podboj, Parada plesa) 

Študentke so bile razglašene za najboljšo skupino leta po izboru občinstva Parade plesa in presenečenje leta med plesnimi vrhunci 2017 po izboru igralca, režiserja, pisca, urednika, plesnega in likovnega kritika Nika Goršiča. Solistična odlomka iz predstave sta študentkama Manci Vukelić in Katji Kolarič prinesla dve srebrni priznanji na državnem plesnem tekmovanju Opus 2017. Študentke so s predstavo gostovale na številnih festivalih po Sloveniji med drugim tudi na največjem slovenskem gledališkem festivalu Borštnikovo srečanje 2018.

Tudi tokrat bo predstava preplet različnih tehnik in postopkov, s katerimi so se študentke celo študijsko leto srečevale in jih skupaj z mentoricami in mentorji nadgrajevale tako v samostojne dele kot tudi v skupinsko zaokrožene celote in plesne sekvence. V zanimivi fuziji različnih žanrov bodo gledalci spremljali razvoj in nadgradnjo lanskoletne produkcije in znanja študentk, odkrivali nove plesne talente ter zanimive koreografske in metodološke pristope, ki jih ponuja program Akademije za ples. Skozi sodobna raziskovanja gibalnih, teoretičnih in estetskih prvin umetniškega ustvarjanja, se razpira poetika telesa prav vsake posamezne študentke, ki s svojim osebnim, iskrenim pristopom in izrazom prispeva k celoviti koreografski partituri in k ponovnem premisleku o tem – kaj je sodobni ples danes.