Pedagoški sodelavci

Sodeluje pri študijskih programih:

Dodiplomski študij: Management poslovnih sistemov
Magistrski študij: Management poslovnih sistemov
Doktorski študij: Uporabna umetna inteligenca

Bibliografija: Preberi več

Dr. Matjaž Gams je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo leta 1989. Učil je na  več kot 10 inštitucijah, med drugim na Bežigrajski gimnaziji, MPŠ, Ekonomski fakulteti, Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, na University of Applied Sciences v Nemčiji. Raziskoval je na Turingovem institutu v Glasgowu v Veliki Britaniji.

Dr. Gams se ukvarja z inteligentnimi sistemi, z umetno inteligenco, poslovno inteligenco in kognitivnimi znanostmi. Z analizami visokega šolstva, znanosti in demografije ter  potrošnje nafte so med prvimi na svetu odkrili nove zakonitosti. Z inteligentnim zaposlovalnim sistemom je Slovenija prva na svetu predstavila več kot 90% vseh nacionalno prostih mest v državi, sistem za ugotavljanje padcev pa je prvi dosegel preko 90% točnost v zapletenih primerih. Leta 2011 so zmagali na EvAAL mednarodnem tekmovanju v prepoznavanju aktivnosti. Je soavtor pri sedmih patentih oz. prijavah.

Dr. Gams je soustanovil vrsto slovenskih društev od ACM Slovenija do DKZ, SLAIS in SATENE, predhodnice Inženirske akademije Slovenije. Je med soustanovitelji IAS, predsednik Odbora za visoko šolstvo in znanost in predstojnik znanstvenoraziskovalnega razreda. Je predsednik Konference visokega šolstva in znanosti pri SVIZ, kjer si aktivno prizadeva za primerno vlogo vrhunskega znanja v državi. Je izvršni urednik revije Informatica, najpogosteje citirane revije slovenskega porekla po Scopusu in Googlu, in urednik 10 mednarodnih revij. Prejel je nekaj nagrad, med drugim nagrado za najboljšo nacionalno inovacijo leta 2009. V Cobissu ima čez 1000 vnosov, od tega 700 objav in 104 izvirne znanstvene prispevke. Kot mentor ali komentor je sodeloval pri 9 magisterijih in 10 doktoratih.