Na Alma Mater obeležili svetovni dan multiple skleroze


Vsako leto 25. maja obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. Tudi Zavod terapija je aktivno pristopil k osveščanju mimoidočih. Študenti so skupaj z mentorico mag. Tatjano Horvat pripravili stojnico z materialom namenjenim informiranju o tej bolezni. Prav tako so mimoidočim predstavili fizioterapevtske obravnave, primerne za paciente z multiplo sklerozo, ki jih sami tudi izvajajo.

Multipla skleroza je kronična vnetna bolezen osrednjega živčevja, ki praviloma prizadene mlade odrasle, stare od 20 do 40 let. Na svetu ima multiplo sklerozo približno 2,3 milijona ljudi, od tega približno 3.000 v Sloveniji. Nastane kot posledica pretiranega imunskega odziva proti lastnim celicam osrednjega živčevja, na katerega vplivajo tako genetski dejavniki kot dejavniki okolja, vendar ti niso v celoti pojasnjeni.

Letošnji svetovni dan multiple skleroze je za Slovenijo prav poseben, saj Združenje multiple skleroze Slovenije obeležuje 50. obletnico.

»Želim poudariti, da Združenje naredi za status nas, obolelih, veliko, zelo pomembno pa je osveščanje širše javnosti. Pomembno je, da se ob diagnozi ne prestrašimo, da sprejmemo spremembe, ki so se zgodile in živimo čim bolj v skladu s temi spremembami. V okviru Združenja smo deležni tudi izjemno koristnih fizioterapevtskih obravnav,« je ob obisku Zavoda Terapija dejala Marta Kos, podpredsednica Združenja multiple skleroze Slovenije, podružnice Maribor.

Fizioterapevtska obravnava ima pomembno vlogo pri nefarmakološkemu zdravljenju. Bolniki z multiplo sklerozo izgubo gibljivosti enačijo z izgubo samostojnosti, zaradi česar je fizioterapija bistvena pri obravnavi bolnikov in pri poteku bolezni. S fizioterapijo lahko vplivamo na spastičnost in krče, ravnotežje, šibkost in utrudljivost. Fizioterapevtska obravnava ne izboljša samo funkcionalne neodvisnosti, ampak blagodejno vpliva na depresijo, socialne interakcije in kakovost življenja na sploh.

Galerija