Na Alma Mater prihaja najvplivnejši voditelj trajnostnega razvoja


Jeffrey D. Sachs, svetovno znani profesor ekonomije, je inovativen pedagog in globalni vodja na področju trajnostnega razvoja, ki je oblikoval učinkovite strategije za reševanje zapletenih izzivov, vključno z rešitvijo iz skrajne revščine, globalnim bojem proti podnebnim spremembam, ki jih povzroča človek, mednarodno dolžniško in finančno krizo, nacionalnimi gospodarskimi reformami ter nadzorom pandemičnih in epidemičnih bolezni.

Prof. dr. Jeffrey Sachs je izjavil, da je današnja populacija štirikrat večja kot v prejšnjem stoletju. Posledično je veliko višja tudi povprečna gospodarska aktivnost na osebo, zato je naš planet močno obremenjen. Prav tako smo veliko bogatejši, kot smo bili pred sto leti, vendar naša življenja še vedno niso boljša. Organizacija za prehrano in kmetijstvo je na primer izjavila, da si približno tri milijarde ljudi na planetu ne more privoščiti zdrave prehrane, vendar naši družbi za to ni mar; ni pomembno, če si milijarde otrok ne morejo privoščiti hrane ali izobraževanja. Današnji svet je vsekakor bogatejši kot pred sto leti, vendar človeške potrebe niso prioriteta.Potrebna je nova ekonomska paradigma, saj trajnostni razvoj v globalnem diplomatskem kontekstu pomeni svet, kjer je blaginja skupna, kjer obstaja socialna pravičnost za vse in kjer nihče ni zapostavljen. Pomeni svet, v katerem se spoštuje okoljska trajnost.

Sachs je dobitnik nagrade Tang za trajnostni razvoj (2022) in prestižne nagrade Blue Planet leta (2015). Revija Time ga je dvakrat uvrstila med 100 najvplivnejših svetovnih voditeljev. Sachs je prejel 41 častnih doktoratov, legijo časti z dekretom predsednika republike Francije in red križa, ki ga podeljuje predsednik Estonije. Je avtor in urednik številnih knjig, vključno s tremi uspešnicami New York Timesa: The End of Poverty (2005), Common Wealth: Economics for a Crowded Planet (2008) in The Price of Civilization (2011). 

Na 11. Mednarodni znanstveni koferenci Za človeka gre: Družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo bo nastopil kot slavnostni govornik, 10. marca 2023 ob 9.30.