Naša mednarodna konferenca o svobodi izražanja požela velik uspeh!


Mednarodna konferenca z naslovom »Svoboda izražanja v 21. stoletju« je bila virtualno izvedena 3. in 4. julija 2020, na njej je nastopilo 52 predavateljev iz 28 držav, medtem ko je bilo vseh udeležencev 130.

Dogodek je organizirala Alma Mater Europaea skupaj z Mednarodnim združenjem za ustavno pravo (IACL). Osrednja tema je bila spreminjajoče se razumevanje svobode izražanja in njenih meja. Konferenca je vzbudila veliko medijske pozornosti, med drugim je Večer objavil članek "Okrog Zemlje in po uri o svobodi govora: Koliko sme politik, lahko Twitter in Facebook brišeta objave, ima Trump pravico biti na twitterju ...?", 24ur "Nadzornik Facebooka in Instagrama opozarja: Prihaja doba zasebne cenzure" in Siol članek z naslovom "Tuji strokovnjaki: Sporočilo o novinarkah prostitutkah in Kučanu zvodniku ni kaznivo".

Konferenca je bila načrtovana v Ljubljani, vendar se je zaradi situacije COVID izvedla online. Osrednja gosta sta bila profesor Mark Tushnet s Pravne fakultete Univerze Harvard in András Sajó s Centralno evropske Univerze. Jacob Rowbottom (Univerza v Oxfordu), Olivier Sylvain (Pravna fakulteta Univerze Fordham) in Boštjan M. Zupančič (sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice z najdaljšim stažem) so na okrogli mizi razpravljali o svobodi izražanja in socialnih medijih, dobrodošlico sodelujočim so izrekli Adrienne Stone (predsednica IACL), Ludvik Toplak (predsednik Alma Mater Europaea ECM) in Rajko Knez (predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije), konferenco in okroglo mizo pa je vodil Jurij Toplak. To je bil prvi IACL-jev virtualni dogodek takšne razsežnosti.

Med ostalimi govorci so bili Janny Leung (Univerza v Hong Kongu), David Erdos (Univerza v Cambridgeu), Mark Rush (Univerza Lee in Univerza v Washingtonu), Itsuko Yamaguchi (Univerza v Tokiu), Pierre de Vos in Richard Calland (oba Univerza v Cape Townu), Corado Carruso in Marina Caporale (oba Univerza v Bologni), Oreste Pollicino in Elisa Bertolini (oba Univerza Bocconi), Ivana Marković (Univerza v Beogradu), Klemen Jaklič (Ustavno sodišče Republike Slovenije), Dwight Newman (Univerza v Saskatchewanu), Michael Pinto-Duschinski (IPSA RC20), Germán Teruel (Univerza v Murciji), Gavin Phillipson (Univerza v Bristolu), Neil Richards (Washington Univerza v St. Louisu), RonNell Andersen Jones (Univerza v Utahu), David Schultz (Univerza Hamline in Univerza v Minesoti), Djordje Gardašević (Univerza v Zagrebu), Michael Riegner (Univerza Humboldt), Orhan Emre Konuralp (Univerza Bilkent), Daniela Messina (Neapeljska univerza »Partenope«), Dimitris Christopoulos in Penelope Petsini (oba s Panteion Univerze v Atenah), Max Steuer (Univerza Comenius, Bratislava), Rawin Leelapatana (Univerza Chulalongkorn), Marcin Górski (Univerza v Lodžu), Boldizsár Artúr Szentgáli-Tóth (Madžarska akademija znanosti) ter doktorski kandidati Šimon Drugda (Univerza v Københavnu), Alberto Nicotina (Univerza v Antwerpnu) in Tamás Pongó (Univerza v Szegedu) in drugi.

Panelom so predsedovali Jernej Letnar Černič (Nova univerza), Jimmy Chia-Shin Hsu (Academia Sinica) in Miha Šepec (Univerza v Mariboru).

Več informacij o simpoziju, vključno s programom, je na voljo na spletni strani: http://iaclfreespeech.almamater.eu.