Odkrili kip dr. Ignaza Semmelweisa


Ob 200. obletnici rojstva zdravnika, humanista in znanstvenika madžarskega rodu dr. Ignaza Semmelweisa so danes v parku pred stolpnico Klinike za kirurgijo UKC Maribor slovesno odkrili njegov kip. Poklonila ga je Univerza Semmelweis iz Budimpešte, in sicer Alma Mater Europaea - ECM kot akademski partnerici.

Kip, ki ga je izdelal madžarski kipar Ivan Paulikovics, je prevzel Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor kot učna baza študentov medicine in zdravstvenih ved. Na današnjem slovesnem odkritju kipa sta bila med drugim prisotna nekdanji rektor Univerze Semmelweis in predsednik Semmelweisove spominske komisije na Madžarskem prof. dr. Laszlo Rosivall ter madžarska veleposlanica nj. eks. Edit Szilagyine Batorfi.

Kip so odkrili prof. dr. Vojko Flis, direktor UKC Maribor, prof. dr. Laszlo Rosivall ter prof. dr. Ludvik Toplak. Med slavnostnimi govorniki sta bila tudi veleposlanica madžarske gospa Edit S. Batorfi in predstavnik Vlade Republike Madžarske gospod Arpad Meszaros. S strani Vlade RS pa je spregovorila gospa Klavdija Kobal Štraus, direktorica Direktorata za dolgotrajno oskrbo. 

Ignaz Semmelweis se je rodil 1. julija 1818 v Budimpešti, umrl pa 13. avgusta 1865 na Dunaju. Znan je kot pionir antiseptičnih metod v porodništvu, s katerimi mu je uspelo drastično zmanjšati pogostost okužb in s tem smrtnost porodnic v klinikah, dve desetletji preden je Louis Pasteur objavil svojo teorijo o mikroorganizmih, ki povzročajo okužbe.

Dr. Semmelweis, Madžar judovskega rodu, je bil sredi 19. stoletja vodja centralne ginekološke klinike na Dunaju. "Glede na njegov prispevek na področju dezinfekcije in higiene se šteje njegovo delo kot delo enega najpomembnejših zdravnikov in humanistov na področju medicine v srednji Evropi," je pojasnil predsednik Alma Mater prof. dr.  Ludvik Toplak.

Letos, ko mineva 200 let od zdravnikovega rojstva, so na Madžarskem razglasili Leto Ignaza Semmelweisa. Vlada je ob tem pooblastila Univerzo Semmelweis ter njenega nekdanjega rektorja Laszla Rosivalla, da vodita in organizirata akademske aktivnosti s partnerskimi univerzami sosednjih držav ter celotne srednje Evrope.

"Alma Mater Europaea - ECM je skupaj z Univerzo Semmelweis v mesecu marcu organizirala znanstveno konferenco posvečeno Ignazu Semmelweisu. Ob tej priložnosti nam je Univerza Semmelweis poklonila doprsni kip z umetniško izdelanim granitnim podstavkom, katerega pa je Alma Mater predala centralni učni bazi študentov UKC Maribor. Enake spomenike so prejele tudi druge partnerske univerze, kot so Medicinska univerza na Dunaju, Karlova univerza v Pragi itd.," je povedal Toplak.

Univerza Semmelweis je sicer ključni partner v razvoju zdravstvenih programov v okviru Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu ter pri prizadevanjih ECM za razvoj zdravstvenih in socialnih programov v Sloveniji in širše.

 

 

Galerija