Predavanje uglednega belgijskega profesorja


Ugledni belgijski profesor filozofije medicine in etike dr. Ignaas Devisch iz Medicinske fakultete Univerze v Gentu je minuli petek na Alma Mater Europaea ISH predaval na temo 'It’s just me, my health and I? On the place of sickness and health in society'.

Dr. Ignaas Devisch se na raziskovalnem področju posveča predvsem filozofskim vprašanjem v zdravstvu. Je avtor več priznanih knjižnih del in strokovni član belgijskega vrhovnega zdravstvenega sveta, najvišjega posvetovalnega telesa za oblikovanje znanstveno utemeljenih smernic za zdravstveno oskrbo. Leta 2021 je prevzel tudi mesto generalnega direktorja think tank Itiniera. 

Dr. Devisch se je osredotočil na vprašanja o tem, kaj v naši družbi pomenita pojma bolezni in zdravja in čemu stremimo z razvojem medicine; do katere mere je odgovornost posameznika za lastno zdravje upravičena in kdaj ta pretirano obremeni človeka; ter koliko se zavedamo nevarnosti povsod prisotnega in nedosegljivega ideala popolnega zdravja. "Prav zaradi tega lahko naše življenje postane prežeto s kronično neozdravljivo boleznijo navideznega zdravja, za katerim stojijo strateški interesi," je poudaril dr. Devisch.

Predavanje je moderiral dr. Gašper Pirc, uvodne besede pa je podal dekan AMEU-ISH prof. dr. Lenart Škof.