Preprečite težave med nosečnostjo s fizioterapijo


Diplomantka fizioterapije na Alma Mater Vita Gorenc je v zaključni nalogi postregla z informacijami o učinkovitosti in smernicah fizioterapevtskih pristopov pri obvladovanju in preprečevanju težav med nosečnostjo.

Med nosečnostjo se pojavijo številne fizične in psihološke spremembe, ki zahtevajo posebno pozornost. Prenatalna fizioterapija igra ključno vlogo pri preprečevanju in zmanjšanju simptomov med nosečnostjo in po porodu. Glede na težave, ki nastanejo med nosečnostjo, je študentka Vita preverjala učinkovitost fizioterapevtskih pristopov pri obvladovanju in preprečevanju teh težav ter ocenila vrsto metod in njihovo uporabo, ki so se v ta namen izkazale za najučinkovitejše v praksi v prenatalnem obdobju. 

»Vodna vadba preprečuje poporodno depresijo in izboljšuje stanje medeničnega dna. Ciljno usmerjen program vadbe mišic medeničnega dna učinkovito zmanjšuje in preprečuje urinsko inkontinenco. Kombinacija ciljno usmerjene oskrbe in vadbene terapije je uspešna pri obvladovanju gestacijskega diabetesa. Multimodalni pristop, ki združuje manualno terapijo, vadbo in edukacijo, zmanjšuje bolečine v ledvenem in medeničnem predelu, vključno s stabilizacijskimi vajami in tehniko progresivnega sproščanja mišic. Prav tako pa so raziskave pokazale, da je proprioceptivni trening učinkovit pri zmanjševanju posturalnega nihanja med nosečnostjo,« pojasnjuje diplomantka fizioterapije.

Med najbolj učinkovite fizioterapevtske metode in tehnike pri preprečevanju težav med nosečnostjo spadajo: 

- Kombinacija manualne terapije, vadbe in edukacije: študija Gorege idr. (2013) je pokazala, da multimodalni pristop, ki vključuje manualno terapijo, vadbo in edukacijo nosečnic, zmanjšuje bolečine, omejitve in izboljšuje vsakodnevne aktivnosti med nosečnostjo. Ta celostni pristop lahko prispeva k boljšemu poteku nosečnosti in izboljšanju kakovosti življenja nosečnic. 

- Vadba mišic medeničnega dna: študija Pires idr. (2020) in Johannessen idr. (2021) sta preučevali učinke vadbe mišic medeničnega dna pri preprečevanju in zmanjšanju urinske inkontinence med nosečnostjo. Obe študiji sta pokazali, da ima vadbeni program mišic medeničnega dna učinkovit učinek pri zmanjševanju težav z urinsko inkontinenco pri nosečnicah. 

- Vodna telesna vadba: obe študiji Rodríguez-Blanque idr. (2019) in Navas idr. (2021) sta potrdili pozitiven učinek vodne vadbe na celovito medenično dno, zmanjšanje telesne mase novorojenčkov ter zmanjšanje simptomov poporodne depresije. Vodna vadba je lahko učinkovit pristop za ohranjanje dobrega psihofizičnega blagostanja nosečnic. 

- Specifične vaje za stabilizacijo hrbtenice: študija Shafiq idr. (2022) je ugotovila, da izvajanje specifičnih vaj za stabilizacijo hrbtenice zmanjša bolečino v ledvenem in medeničnem predelu pri nosečnicah. Ta pristop je lahko koristen pri preprečevanju bolečin v hrbtu med nosečnostjo.