Prostovoljke v Gambiji, sedaj še v Ghano


Devet študentk fizioterapije Alma Mater Europaea – ECM je zaključilo prostovoljno humanitarno odpravo v Gambiji. Pod vodstvom študentke Lane Ritlop je nova odprava že na poti v Ghano. »Bogatejše smo za izkušnjo, ki ne bo vplivala samo na našo poklicno pot v prihodnosti, ampak bo bogatila naša življenja na vseh področjih,« pravijo študentke.

»Delovale smo na terenu, v rehabilitacijski kliniki Penmar in splošni bolnišnici Kanifing. Predvsem nam bo v spominu ostalo delo na terenu, ki je zajemalo holistično obravnavo vsakega posameznika. Delo tako ni zajemalo same fizioterapevtske obravnave, temveč je velikokrat zajemalo kakšen nasvet ali samo posluh za zdravstvene težave domačinov,« pravi Lana Ritlop, ki je sicer koordinatorica študentskega prostovoljstva na Alma Mater Europaea .

Kot je še pojasnila, so se pri delu srečale z vsemi starostnimi skupinami. »Živeti v svetu, kjer dodatnih pripomočkov za delo ni, je terjalo od nas veliko iznajdljivosti in sodelovanja. Predvsem pa smo se srečevale s pacienti po možganski kapi, s bolečinami v križu in skoliozo. Za nas je bila najpomembnejša edukacija pacienta o svojem zdravstvenem stanju in nadaljnji rehabilitaciji, da bo za njegovo zdravje poskrbljeno tudi po našem odhodu. Prav tako smo velik poudarek dale na izmenjavo znanj z lokalnimi fizioterapevti. Fizioterapija je še v Gambiji precej nepoznana, zato je večina ljudi pač mislila, da smo zdravniki. Z zbranimi donacijami smo lahko naredile ogromno. Med drugim smo kupile fizioterapevtske pripomočke za bolnišnico Kanifing, financirale operacijo prsta deklici iz Brikame, katere družina si zaradi finančne stiske ni morala tega privoščit ter z finančno podporo 11-mesečnemu fantku omogočile nakup bronhodilatatorjev, ki so bili za njega nujni. V Gambiji je namreč za predpisana zdravila potrebno plačati iz lastnega žepa, velikokrat tudi predpisanih zdravil v lekarnah enostavno zmanjka ali pa je zaloga nujnih zdravil na voljo le za en mesec. Del donacij smo predale bolnišnici Kanifing in kliniki Penmar za obnovo fizioterapevtske ambulante,« je še pojasnila naša srčna študentka.

Letošnji  še v Ghani, kjer nas bo 5 študentov fizioterapije AMEU nadaljevalo terensko delo na severnem ruralnem delu države.

Galerija