Rehabilitacija po možganski kapi


Zelo aktivna in uspešna študentka fizioterapije na Alma Mater Klara Trček, ki je tudi predsednica tutorjev na Alma Mater, je uspešno zagovarjala svoje diplomsko delo na temo učinkovitosti neinvazivne možganske stimulacije na motorično funkcijo zgornjega uda pri pacientih po možganski kapi, ki je nastalo pod mentorstvom pred. Tatjane Horvat.

»Ne-invazivna možganska stimulacija (NIMS) se uporablja kot podporna terapija obstoječim tehnikam rehabilitacije po možganski kapi, saj omogoča učinkovit proces nevro-plastičnosti in posledično hitrejšo obnovitev možganov po poškodbi. Večina pacientov po možganski kapi doživlja določeno stopnjo prizadetosti motorične funkcije zgornjega uda, kar za mnoge pomeni odvisnost od pomoči drugih. Zaradi vedno večjega števila preživelih po možganski kapi družba potrebuje nove in učinkovite tehnologije, ki omogočajo povrnitev funkcionalnosti in samostojnosti,« pojasnjuje Klara Trček in dodaja, da je sodelovanje NIMS in konvencionalnih oblik rehabilitacije je izjemnega pomena. 

Možganska kap oz. cerebrovaskularni insult je nevrološka motnja, ki nastane zaradi poškodbe možgansko-žilnega sistema. Je drugi najpogostejši vzrok smrti po svetu in zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Posledice možganske kapi zajemajo okvare motoričnih motenj (npr. hemipareza in hemiplegija), sporazumevanja, vida in upad kognitivnih funkcij. Prizadetost zgornjega uda na kontralateralni strani lezije je pogosta motorična disfunkcija po možganski kapi, kar lahko omeji samostojnost pacienta za celo življenje. Stopnja okvare je glavni napovednik izida rehabilitacije in učinkovitosti drugih tehnik zdravljenja. Rehabilitacija po možganski kapi je kompleksen in dolgotrajen proces. 

»NIMS kot relativno nova tehnika zdravljenja na področju možganske kapi odpira številne možnosti za napredek rehabilitacije in doseganje polne samostojnosti in obnove nastalih disfunkcij. Najpogosteje se v praksi uporabljata repetitivna transkranialna magnetna stimulacija (rTMS) in transkranialna stimulacija z direktim električnim tokom (tDCS). NIMS ima nespecifične učinke, zato jo je potrebno kombinirati z že ustaljenimi tehnikami rehabilitacije (npr. fizioterapija). Fizioterapija naj zajema v-funkcijo-usmerjeno vadbo, z omejevanjem spodbujajočo terapijo, vadbo z ogledalom in vadbo s pomočjo eksoskeletov ali končnih efektorjev, kar naredi obravnavo v sodelovanju z NIMS bolj specifično za ciljano področje,« je jasna novopečena fizioterapevtka.