Trpite za bolečino globoko v zadnjičnem predelu?


Študentka fizioterapije na Alma Mater Lara Žižek je v diplomski nalogi predstavila piriformis sindrom, njegovo zdravljenje in vlogo fizioterapevta pri zdravljenju. Pregledala in primerjala je strokovno in znanstveno literaturo, predstavila simptome, znake, postopke zdravljenja ter sodobne načine lajšanja piriformis sindroma.

»Piriformis sindrom je živčno-mišična bolezen, ki nastane zaradi utesnitve nervus ischiadicus ob ali v mišici piriformis. Znaki in simptomi piriformis sindroma so velikokrat v kliničnem okolju spregledani, saj so njegovi znaki podobni številnim drugim diagnozam. Simptomi in znaki piriformis sindroma se kažejo kot bolečina globoko v zadnjičnem predelu, ki seva po poteku nervus ischiadicus po zadnji strani stegna, tudi do notranjega roba stopalnega loka, bolečina v križu, bolečina prisotna ob dlje časa trajajočem sedenju, stanju ali hoji in kot občutljivost mišice ob dotiku,« pojasnjuje diplomantka in dodaja, da se pojavnost piriformis sindroma povečuje zaradi ritma življenja in narave dela.

Fizioterapevtska obravnava pri omenjeni diagnozi se prične s splošno oceno hrbtenice, kolka in okoliških struktur mehkih tkiv. Obravnava prav tako vključuje svetovanje o spremembi življenjskega sloga za odpravo dejavnikov, ki povzročajo bolečino. »Simptomatiko lahko odpravimo z različnimi fizioterapevtskimi tehnikami, in sicer s pomočjo gibalnih vaj in tehnik, razteznimi vajami, toplotno in hladilno terapijo, ultrazvokom, ionoforezo, sonoforezo, manualno terapijo mobilizacijo mehkih tkiv, krepitev mišic primikalk in odmikalk kola, globoka masažna frikcija, ultrazvočna terapija, kratko valovna diatermija, TENS ter krepilne vaje za trup in hrbet,« navaja Lara Žižek.